Wie een hypotheek af wil sluiten, doet er goed aan een hypotheekadviesgesprek in te plannen. Tijdens zo’n gesprek vertelt een hypotheekadviseur je niet alleen alles wat je moet weten over een hypotheek, maar adviseert hij je ook welke hypotheek het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Heb je reeds een afspraak gemaakt voor een hypotheekadviesgesprek? Dan wil je waarschijnlijk goed voorbereid aan het gesprek beginnen. Omdat je zo’n gesprek niet vaak voert, weet jij misschien niet hoe je dit doet. Daarom lees je hier hoe jij je voorbereidt op een hypotheekadviesgesprek.

Zet de inkomsten en uitgaven voor jezelf op een rijtje
Wanneer je een hypotheek afsluit, ga je een schuld aan. Deze schuld los je af door iedere maand een deel van het geleende bedrag terug te betalen. Omdat dit bovenop de andere (vaste) lasten komt die je iedere maand betaalt, is het verstandig om voor jezelf al jouw inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Neem hierbij niet alleen kosten voor bijvoorbeeld verzekeringen mee, maar ook vakanties, dagjes weg en etentjes. Het is namelijk wel prettig als je na het afsluiten van een hypotheek ook dergelijke leuke dingen kunt blijven doen. Als je alle inkomsten en uitgaven in kaart hebt gebracht, weet je direct hoeveel geld je maximaal uit kunt geven aan een hypotheek.

Verzamel de juiste documenten
Heb je binnenkort een hypotheekadviesgesprek bij een hypotheekadviseur in Alkmaar? Dan wordt er van je verwacht dat je verschillende documenten meeneemt. Begin ruim voor het gesprek alvast met het verzamelen van deze documenten. Je hebt dan namelijk nog voldoende tijd om achter eventueel ontbrekende documenten aan te gaan. In het onderstaande lijstje zie je welke documenten je allemaal nodig hebt voor een hypotheekadviesgesprek.

– Kopie van je legitimatiebewijs
– Recente loonstrook en jaaropgaaf
– Overzicht van opgebouwd pensioen
– Recente aangifte inkomstenbelasting
– Overzicht van spaarrekening(en)
– Overzicht van schulden
– Overzicht van beleggingen

Verdiep je in de verschillende hypotheekvormen
Als jij je goed voor wilt bereiden op een hypotheekadviesgesprek, is het verstandig om je ook alvast te verdiepen in de verschillende hypotheekvormen. Een hypotheekadviseur kan je hier tekst en uitleg over geven, maar het is handig als je zelf al het een en ander over hypotheekvormen uitgezocht hebt. Veel mensen kiezen voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Toch zijn dit niet de enige hypotheekvormen waaruit je kunt kiezen. Veel hypotheekverstrekkers bieden namelijk ook een aflossingsvrije hypotheek, bankspaarhypotheek en/of spaarhypotheek aan. Iedere vorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Ga daarom niet over één nacht ijs, maar neem de tijd om te bepalen wat in jouw situatie de beste hypotheekvorm is.

Noteer zaken die je niet begrijpt
Loop je bij het voorbereiden van een hypotheekadviesgesprek tegen bepaalde zaken aan? Schrijf dit dan voor je zelf op. Tijdens het tijdens het gesprek dat je met een adviseur van Vita Hypotheekadvies hebt, kun je dit dan aanhalen. Het kan zijn dat je behoorlijk veel opschrijft. Schaam je hier niet voor, want dit laat juist zien dat jij je goed voorbereid hebt op het gesprek. Een hypotheekadviseur loopt het lijstje samen met je door, zodat er straks geen onduidelijkheden meer zijn. Bovendien kan hij je adviseren wat in jouw situatie de beste hypotheek is. Op deze manier voorkom je dat je spijt krijgt van de hypotheek die je afsluit.